Mailwisselingen & online daten

Concept van Isis

Isis: “In het afgelopen jaar heb ik veel contact gemaakt met mensen via het internet. Zo heb ik een advertentie geplaatst en op verschillende gereageerd. De advertenties waren allemaal anoniem, zonder bijgevoegde foto of ander beeldmateriaal. Zo heb ik persoonlijk ervaren hoe mensen op elkaar reageren op deze, voorheen voor mij volkomen abstracte wijze. Als resultaat heb ik een verzameling van de meest bizarre en uiteenlopende, blind dates, chat en e-mail uitwisselingen met  veel verschillende mensen. Het  werd een soort sport in een gecreerde andere wereld. Een wereldje waain je anoniem kunt  zijn en iedere wenselijke identiteit en “gedaante” kan aannemen die je maar wil. Je kunt zijn wie je altijd hebt willen zijn, zeggen wat je altijd hebt willen zeggen en je uiterlijk is in de eerste instantie ondergeschikt.
Op het web ontstaat er een soort  fantasie wereld die voor velen een in eerste instantie veilige manier is om contact te maken. Maar na een tijdje heen en weer mailen raak je toch uiteindelijk nieuwsgierig naar hoe iemand echt is en hoe die gene er uitziet. Je fantaseert soms zelfs al hoe die persoon er zou kunnen/ moeten uitzien.

Het doel van mijn project is het maken van een serie portretten van het gezicht  achter de contact advertentie; “het anonieme gezicht”.

Factor 10 heeft het ontwerp van het boek gedaan. Belangrijk was om de emailwisselingen zo puur mogelijk over te brengen. Hierdoor is elke tekst ook te herkennen als mailtje. Alsof het een computeruitdraai is.

Naast elke foto is een pagina wit ingevoegd. De ‘daters’ staan los van elkaar en moeten zeker géén relatie met elkaar aangaan door op een spread naast elkaar te staan.

Aan het slot van het boek hebben we een schematische samenvatting van de ‘resultaten’ toegevoegd. Van de 643 reacties was er 53% spanning tijdens de dates, heeft Isis er 3 vriendschappen aan overgehouden en in totaal 23 desillusies.