Concept
Pal onder mijn woonkamerraam werd er voor de jaarlijkse koninginnendag een Dixi-plaspaal geplaatst. Waar ik eerst dacht ‘wat ranzig zo’n ding pal voor m’n deur’ raakte ik na een aantal plassende mannen van bovenaf geobserveerd te hebben, geboeid.
Opmerkelijk was dat in de gehele handeling van het plassen, een variatie, en na lang genoeg kijken, een patroon waarneembaar was.
Er was onderscheid aan te brengen in de plashouding en plasduur. Zo zag ik mannen in een inelkaargekropen houding een betrekkelijk lange tijd in de plasszuil staan. Maar er waren ook mannen die opgewekt kijkend, en soms nog converserend met de buurman, naar achteren hangend snel hun behoefte deden.
Met mijn digitale camera heb ik twee dagen lang tussen het feesten door de plassende heren stiekem vanuit mijn raam gefotografeerd. Snel na het nemen van de foto koppelde ik de digitale camera aan mijn printer. Vaak binnen de plastijd rolde er een afdruk – van hetgeen wat zich onderaan mijn venster afspeelde – uit de printer. Deze print plakte ik vervolgens op mijn ruit, goed zichtbaar vanaf beneden, waarboven de tekst zichtbaar was: “Klaar terwijl u plast”.
Na twee dagen fotograferen had ik een bijzondere serie foto’s. Toen de koninginnedag voorbij was en ik de foto’s een tijdje had laten liggen bedacht ik een concept voor een boekje waarin ik mijn onderzoek kon bundelen. Aan de foto’s heb ik een ‘stempel’ toegevoegd waarin – in diagramvorm – zogenaamde onderzoekgegevens verwerkt zijn zoals: het tijdstip van het bezoek aan de plaspaal, de plasduur, de lichaamshouding, de stand van de voeten en de hoek van de plasboog. Tussen de foto’s heb ik op lege pagina’s conclusies geplaatst zoals “Onzekere plassers hebben gemiddeld een langere plastijd”.
Toepassing
Ik heb DIXI benaderd of ze interesse hadden in dit concept om bijvoorbeeld aan het jaarverslag toe te voegen. Helaas hadden ze in dit beeldverslag geen interesse.