Online dynamisch fotoreportage-magazine

De vraag

Ontwikkel een website waarin de twee fotografen Ronald de Hommel en Johannes Abeling hun journalistieke reportages in de vorm van, foto’s video’s, geluidsfragmenten en artikelen over een x (toenemend) aantal conflictgebieden kunnen presenteren en ook kunnen verkopen door het vragen om donaties. Er moet een samenhang zijn tussen de verschillende soorten uitingen en de presentatievorm moet in dienst staan van de thematiek.

Het antwoord

Interactieve landkaarten zijn het concept van de website geworden.  Hierop kan de bezoeker non-lineair verschillende journalistieke producten (fotoseries, artikelen, video’s en geluidsfragmenten) zien. Door langs de loop van de rivier te navigeren komt men meer te weten over de problematiek van het gebied. Voor de kaarten is een eigen beeldtaal ontwikkeld en is er bewust géén gebruik gemaakt van Google-maps. Hierdoor werd het mogelijk om verkleinde stukken kaart (met weinig inhoudelijke informatie) te plakken aan uitvergrootte stukken kaart waarop juist veel te zien is. Ook is het met een eigen tekenstijl goed mogelijk om knelpunten in een gebied, zoals stuwdammen, grafisch beter weer te geven.

Op de kaarten komen in een later stadium ook interactieve en statische infographics die in één oogopslag de inhoud van de case weergeven.

De artikelen, fotoseries en video’s kunnen zowel op de kaart bekeken worden als in een chronologische Blogvorm. Zo bieden de journalisten zowel informatie aan geïnteresseerden die rustig de tijd willen nemen om geïnformeerd te worden als ook aan de snelle (terugkerende) bezoeker.

De meerwaarde

De presentatievorm en infographics voegen inhoudelijk meerwaarde toe aan de beoogde journalistieke inhoud. Door de speelse en onderscheidende manier van navigeren komt de bezoeker meer te weten over de thematiek. De grafische stijl van de kaarten draagt bij aan de huisstijl van het digitale en dynamische magazine.