wie ben ik

Concept, validatie & UX/UI design

Ik ben een bruggenbouwende designer met ruime ervaring op het gebied van:

  • (Online) concept-ontwikkeling
  • Ontwikkelen van prototypes en experimenten (t.b.v testen met gebruikersgroepen)
  • LEAN valideren van concepten
  • (Digitale) productontwikkeling van online services
  • User interface Ontwerp (ux / ui)
  • Houden van gebruikersonderzoeken

Multidisciplinair
Met een helicopterview ben ik in staat complexiteit te vertalen naar eenvoudige visualisaties en praktische oplossingen. Ik schakel makkelijk en snel met uiteenlopende stakeholders van business owners tot marketeers, en van designers tot techneuten. Met plezier duik ik met enige regelmaat een nieuw vraagstuk in. Ik vind het leuk om cross-disciplinair bruggen te bouwen om tot waardevolle oplossingen te komen. Daarbij wil ik graag de diepte ingaan om het probleem te doorgronden en de breedte op te zoeken bij conceptontwikkeling.
Ik heb grote affiniteit met de vakgebieden strategie, branding en design. Waar veel ux-ers meer affiniteit hebben met techniek heb ik meer kennis van strategie, branding en storytelling.

Human Centered Design / design thinking
De eindgebruiker stel ik altijd centraal in mijn ontwerpproces. Het houden van interviews met potentiële gebruikers is dan ook een vast onderdeel van mijn plan van aanpak. Geregeld komt het voor dat feedback van gebruikers in een zéér vroeg stadium andere inzichten geeft waar de opdrachtgever nog niet aan had gedacht. Design briefs kunnen dán nog aangepast worden.

Verschillende rollen
Mijn rol in het ontwerpproces is variërend. Van Lead UX designer of art-director tot meer uitvoerend UX- / UI-er of ik heb meerdere petten tegelijk en doe alle onderdelen en ben de Unicorn.

Ik heb zowel ervaring opgedaan als (freelance) Lead UX-er / Service designer in verschillende agile / scrum teams binnen grote organisaties en A-merken bij de ontwikkeling van apps en websites. En ook in de rol van extern ontwerp

FREELANCE / ZZP / NETWERK

Factor 10 is de handelsnaam waaronder ik, Iris Wilbrink, sinds 2000 als zelfstandige (zzp) opereer en onder welke naam ik full service bied, samen met partners uit mijn netwerk. Als ik mijn functie in één woord moet samenvatten dan is dat ontwerper.

Ik heb ruim 14 jaar ervaring in het ontwerpen. Ik heb twee HBO-opleidingen afgerond:

  • Marketing- Communicatie Creatief (Hogeschool in Holland (voorheen Bedrijfspresentatie), met vrijstelling voor NIMA-A en
  • Grafisch ontwerpen (HKU).

Mijn thuisbasis is Utrecht, maar ik ben werkzaam in (bijna) heel Nederland.

ERVARING
De afgelopen jaren heb ik als freelancer gewerkt voor uiteenlopende grote bedrijven of organisaties waaronder: Gemeente Amsterdam, Powerpeers (NUON), Sanoma (Tina) Philips, Uitgeverij Wegener (nu Persgroep), en Hi/KPN, MVO Nederland, Veilig Verkeer Nederland, maar ook voor kleinere organisaties als Mountain Network, Reijgersbroeck, Blijf Veilig Mobiel, Libdok, Parmando, Fazzination, en vele anderen.

Van 2006 tot 2011 ben creatief directeur en partner geweest van Xlab b.v., een online design- en consultancybureau.
Samen met Roel van Cruchten werkte ik voor diverse gemeentes, Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Jaarbeurs Catering Services, UTD Hendrix, Nutreco, Nederlandse Vereniging voor Journalisen (NVJ) en vele mooie andere opdrachtgevers.

FOCUS / MISSIE
In de komende periode wil ik me verder ontwikkelen als (online) conceptontwikkelaar en service designer.
Ook zou ik bedrijven willen helpen met het LEAN valideren van concepten door het maken van snelle experimenten en deze te testen bij gebruikers. Ik heb te vaak meegemaakt dat ideeën en aannames van Product Owners pas gevalideerd worden als er al de nodige software is ontwikkeld. Na vele sprints komen ze er toch achter de de behoefte van gebruikers elders ligt. Deze verspilling in de breedste zin van het woord wil ik graag helpen voorkomen.

Ik zet me graag in voor bedrijven die een sociaal- en of duurzaame samenleving nastreven en voor organisaties die locale en kleine onafhankelijke makers promoten. Ik wil meewerken aan producten en diensten waarvan mijn opdrachtgevers en hun klanten blij van worden en die het liefste ook nog waardevol zijn. Ik zou graag een actieve bijdrage hierin willen leveren. Dit zou ook kunnen als partner van / als ondernemer. Hoe en wat precies, dat weet ik nog niet.

PINTEREST: MIJN VISUELE GEHEUGEN
Op mijn Pinterestaccount Irislikes (115.000 volgers) kun je zien wat me bezig houd.

INTERESSES & HOBBIES & …
Ik heb uiteelopende interesses en hobbies waaronder: muziek (luisteren en concert-bezoek), roeien, tennissen, bootcampen, rommelmarktbezoek, moderne kunst, design, fotografie, en passie voor het ondernemerschap. En … mijn werk is grote passie.
Ik woon samen met Alwin en onze dochter Luka.

The answer
from a designer
is more than
a clients question

 

– CONTACT –

Nieuwsgierig? Neem gerust contact met mij op.
Mail: iris@factor 10.nl of bel: 06-24 74 9333.

Mijn CV kun je inzien op Linkedin.
Bekijk ook de Facebookpagina van Factor 10.
En mijn persoonlijke blog met concepten op: iriswilbrink.nl
Een groot deel van mijn inspiratie kun je zien op Pinterest. Als je hier doorheen gaat krijg je denk ik een aardig beeld van mij, van wat ik lees, bekijk, mooi vind en wil onthouden.
Op Twitter kun je me ook volgen maar daar doe ik niet zo heel veel mee.

Ik ben lid van een IxDA intervisiegroep sinds 2012