wie ben ik

Concept, validatie & UX/UI design

Ik ben een bruggenbouwende designer met ruime ervaring op het gebied van:

  • (Online) concept-ontwikkeling
  • Concept validatie & rapportage aan stakeholders
  • Het ontwikkelen en verbeteren van online services,
  • Het ontwerpen van user interfaces (ux / ui) en rapid prototypes.

Multidisciplinair
Met een helicopterview ben ik in staat complexiteit te vertalen naar eenvoudige visualisaties en praktische oplossingen. Ik schakel makkelijk en snel met uiteenlopende stakeholders van business owners tot marketeers, en van designers tot techneuten. Met plezier duik ik met enige regelmaat een nieuw vraagstuk in. Ik vind het leuk om cross-disciplinair bruggen te bouwen om tot waardevolle oplossingen te komen. Daarbij wil ik graag de diepte ingaan om het probleem te doorgronden en de breedte op te zoeken bij conceptontwikkeling.
Ik heb grote affiniteit met de vakgebieden strategie, branding en design. Waar veel ux’ers meer kaas hebben gegeten van techniek heb ik meer kennis van strategie, branding en storytelling.

Human Centered Design / design thinking
De eindgebruiker stel ik altijd centraal in mijn ontwerpproces. Het houden van interviews met potentiële gebruikers is dan ook een vast onderdeel van mijn plan van aanpak. Geregeld komt het voor dat feedback van gebruikers in een zéér vroeg stadium andere inzichten geeft waar de opdrachtgever nog niet aan had gedacht. Design briefs kunnen dán nog aangepast worden.

Verschillende rollen
Mijn rol in het ontwerpproces is variërend. Van lead of art-director tot meer uitvoerend UX- / UI-er of ik heb meerdere petten tegelijk en doe alle onderdelen en ben de Unicorn.

Ik heb zowel ervaring opgedaan als (freelance) Lead UX-er / Service designer in verschillende agile / scrum teams binnen grote organisaties en A-merken bij de ontwikkeling van apps en websites. En ook in de rol van extern ontwerp

FREELANCE / ZZP / NETWERK

Factor 10 is de handelsnaam waaronder ik, Iris Wilbrink, sinds 2000 als zelfstandige (zzp) opereer en onder welke naam ik full service bied, samen met partners uit mijn netwerk. Als ik mijn functie in één woord moet samenvatten dan is dat ontwerper.

Ik heb ruim 14 jaar ervaring in het ontwerpen. Ik heb twee HBO-opleidingen afgerond:

  • Marketing- Communicatie Creatief (Hogeschool in Holland (voorheen Bedrijfs Presentatie), met vrijstelling voor NIMA-A en
  • Grafisch ontwerpen (HKU).

Mijn thuisbasis is Utrecht, maar ik ben werkzaam in (bijna) heel Nederland.

ERVARING
De afgelopen jaren heb ik als freelancer gewerkt voor Philips, Uitgeverij Wegener (nu Persgroep), en Hi/KPN.
Naast mijn freelance werkzaamheden ben ik voor eigen opdrachtgevers werkzaamgeweest waaronder: Veilig Verkeer Nederland, MVO Nederland, Mountain Network, Libdok, Parmando, Fazzination, en vele anderen.

Van 2006 tot 2011 ben creatief directeur en partner geweest van Xlab b.v., een online design en consultancy bureau.
Samen met Roel van Cruchten werkten wij voor diverse gemeentes, Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Jaarbeurs Catering Services, UTD Hendrix, Nutreco, Ned. vereniging voor Journalisen (NVJ) en vele mooie andere opdrachtgevers.

FOCUS / MISSIE
In de komende periode wil ik me verder ontwikkelen als (online) conceptontwikkelaar en service designer. Ik zet me graag in voor bedrijven die een duurzaame samenleving nastreven en voor organisaties die locale en kleine onafhankelijke makers promoten. Ik wil meewerken aan producten en diensten waarvan mijn opdrachtgevers en hun klanten blij van worden en die het liefste ook nog waardevol zijn. Ik zou graag een actieve bijdrage hierin willen leveren. Dit zou ook kunnen als partner van / als ondernemer. Hoe en wat precies, dat weet ik nog niet.

PINTEREST: MIJN VISUELE GEHEUGEN
Op mijn Pinterest account Irislikes (115.000 volgers) kun je zien wat me bezig houd.

INTERESSES & HOBBIES & …
Ik heb uiteelopende interesse en hobbies waaronder: muziek (luisteren en concert-bezoek), tennis, tai-chi, bootcampen, rommelmarktbezoek, moderne kunst, design, fotografie, en passie voor het ondernemerschap. En … mijn werk is grote passie.
Ik woon samen met Alwin en onze dochter Luka.

The answer
from a designer
is more than
a clients question

 

- CONTACT -

Nieuwsgierig? Neem gerust contact met mij op.
Mail: iris@factor 10.nl of bel: 06-24 74 9333.

Mijn CV kun je inzien op Linkedin.
Bekijk ook de Facebookpagina van Factor 10.
En mijn persoonlijke blog met concepten op: iriswilbrink.nl
Een groot deel van mijn inspiratie kun je zien op Pinterest. Als je hier doorheen gaat krijg je denk ik een aardig beeld van mij, van wat ik lees, bekijk, mooi vind en wil onthouden.
Op Twitter kun je me ook volgen maar daar doe ik niet zo heel veel mee.

Ik ben lid van een IxDA intervisiegroep sinds 2012